Procedura u slučaju smrti

U zavisnosti od toga da li se smrt desila u stanu/kući, na mestu nesreće ili pak u bolnici/staračkom domu zavisi i dalja procedura, odnosno to koga ćete prvo pozvati radi prijave smrti. Preporuka je da se u slučaju smrti u kući prvo pozove lokalni lekar ili hitna pomoć, a nakon toga i naše pogrebno preduzeće Marković Komerc kako bismo se blagovremeno uključili u celokupnu organizaciju sahrane ili kremacije, sve u zavisnosti od Vaših želja i želja Vama bliske preminule osobe.

Procedura u slučaju smrti u stanu ili kući podrazumeva prijavu smrti, odnosno kontaktiranje lokalnog lekara ili hitnu pomoć na broj telefona 194, kada će lekar od Vas potražiti osnovne informacije, ustanoviti smrt i potom odobriti prevoz pokojnika. Tada možete kontaktirati našu službu putem telefona 063/441-122 ili 022/470-041 kako bismo u što kraćem roku došli na Vašu kućnu adresu i izvršili prevoz preminule osobe do hladnjače. Dalje korake bismo nakon toga detaljno objasnili i dogovorili sa Vama.

Kada primite ovu tužnu vest, potrebno je saznati na kom se odeljenju smrt desila, kako biste od njih potražili potvrdu o nastupanju smrti i dogovorili preuzimanju iste. Nakon toga nas možete kontaktirati putem telefona 063/441-122 ili 022/470-041 radi dalje procedure i dogovaranja sledećih koraka, ukoliko želite da mi preuzmemo dalju organizaciju sahrane ili kremacije, kako bismo Vam olakšali bar u organizacionom smislu taj težak period života.

Razumejući da je najmanje što Vam je u tom trenutku potrebno jeste da se bavite dokumentacijom, i odlazite na različita javna mesta gde Vas može sačekati dodatan stres, odlučili smo se da Vam se nađemo pri ruci i za ovu vrstu usluga. Umesto Vas prikupljamo kompletnu osnovnu dokumentaciju iz bolnice, opštine ili ambasade, kao i dodatnu dokumentaciju za refundaciju troškova (za penzionere) kako bi se umanjio trošak koji priznaje PIO fond. Tu smo za Vas i da u ime porodice predamo zahtev za prenos porodične penzije ili pak da predamo zahtev za pomoć u visini 2 penzije pokojnika.

Bitno je da naglasimo da sve osobe koje se odluče za nas i odabir usluga našeg pogrebnog preduzeća Marković Komerc dobijaju BESPLATNO usluge sređivanje određene dokumentacije i administrativnih poslova.

Sanduci, odnosno kovčezi za sahrane se razlikuju kako po vrsti, tako i po tipu materijala od kojeg su napravljeni. Postoje klasični tipovi koji su obično pravugaonog oblika, zatim trapezoidni sanduci poznatiji kao „klin“, kao i sarkofazi koji su ekskluzivnijeg i masivnijeg izgleda, sa simbolima i gravurama. Mogu biti napravljeni od iverice, metala ili pak od biorazgradivog materijala. Preporučujemo da nas posetite kako bismo Vam pokazali različite tipove kovčega, a Vi u skladu sa željama, potrebama i finansijskim mogućnostima odabrali najbolji sanduk za pokojnika.

U opremu za sahrane i ispraćaj umrle osobe spadaju različite stavke, a mi ćemo nabrojati samo najbitniju pogrebnu opremu. Tu spadaju sanduk, odnosno kovčeg za pokojnika, urna (ako se radi kremacija), pokrov, flor, pogrebna galanterija, nadzemna pogrebna oprema kao što su nadgrobna obeležja (krst). Kod nas osim ove osnovne pogrebne opreme možete nabaviti i odgovarajući cvetni aranžman.

Cvetni aranžmani se i u ovoj prilici razlikuju, a u odabiru se možete voditi sa nekoliko misli. Razmislite kakav ste odnos imali sa pokojnikom, kao i koju je vrstu i boju cveća on/ona voleo/la. Takođe, možete odabrati cvetne aranžmane različitog oblika, a to su najčešće suze, venci, buketi u obliku srca, korpe,… od ruža, ljiljana, hrizanteme, karanfila, lala i sličnih vrsta cveća.

Smrt bliske osobe, bilo da se radi o roditelju, detetu, supružniku, prijatelju ili nekom od članova uže ili šire porodice jeste veliki stres i gubitak. Tragajući za načinom ispraćaja umrlog lica, moguće je da ćete se zapitati šta je to kremacija, a šta ukop. Ključna razlika je da su to dva različita tipa odlaganja tela. Ukopom se umrla osoba zakopava u zemlju u sanduku na groblju, često sa svojim omiljenim predmetima, dok se procedurom kremiranja telo spaljuje do pepela u krematorijumu, a pepeo se odlaže u urni koja se može čuvati.

Cena se formira na osnovu više kriterijuma. Najveći izdatak je, složićete se, obezbeđivanje grobnog mesta (ukoliko od ranije nemate već kupljeno mesto). Nakon toga, najveća stavka može biti i prevoz, pogotovo ako se radi o prevozu umrle osobe iz inostranstva. Što se tiče pogrebnih usluga, cena varira od odabira osnovne i dodatne opreme, veličine sanduka, tipa galanterije i ostalih stvari neophodnih za obavljanje sahrane ili kremacije. Zato smo mi tu da Vam sa našim savetima i širokim dijapazonom usluga pomognemo i prilagodimo našu ponudu Vašim trenutnim finansijskim mogućnostima.